Back to top

Πρόσκληση στο 12ο Σχολείο

Για 12η χρονιά σας καλώ να συνδιαμορφώσουμε το Σχολείο Ουρολογίας στην Πορταριά.

Τα βασικά χαρακτηριστικά που δίνουν την ταυτότητα στο Σχολείο παραμένουν αναλλοίωτα. Ο μικρός αριθμός εκπαιδευόμενων - συμμετεχόντων Ουρολόγων, οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι ως διδάσκοντες, οι παρουσιάσεις
 με επίκεντρο το πρόβλημα (problem solving learning), βασισμένες στην τεκμηριωμένη γνώση (evidence-based medicine) και στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση του ασθενή (patient-centred care) αλλά πάνω απ’ όλα ο χρόνος συζήτησης –πάντα κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτόν της διδασκαλίας– απαρτίζουν τις σταθερές εκπαιδευτικές αρχές του σχολείου.

Μαζί με όλες τις δοκιμασμένες δομές, όπως τα άρθρα της χρονιάς 
που άλλαξαν την κλινική μας πράξη και τα νέα από τα μεγάλα ογκολογικά συνέδρια, τα διαδραστικά σεμινάρια, τα χειρουργικά μυστικά, τους εικονικούς ασθενείς, προστέθηκε και η Ολυμπιάδα γνώσης με πρώτο θέμα τις λειτουργικές διαταραχές. Στα θέματα ξεχωρίζουν η αντιμετώπιση
 του καρκίνου του προστάτη σε νέους άντρες, τα μυστικά στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων και της πρόληψης της σήψης, η συνύπαρξη προστατίτιδας και στυτικής δυσλειτουργίας. ∆ίνεται βάρος στην αντιμετώπιση «κλασσικών» αποτυχιών στη θεραπεία, όπως η αποτυχημένη πυελοπλαστική
 και οι «εφιάλτες» στην ενδοουρολογία.

Σας περιμένουμε λοιπόν στο ετήσιο ραντεβού μας στην Πορταριά που ΕΣΕΙΣ το κάνατε θεσμό στην εκπαίδευση των Ουρολόγων!

∆ημήτρης Χατζηχρήστου
Καθηγητής Ουρολογίας ΑΠΘ
Πρόεδρος ΙΜΟΠ 

Τι δεν είναι το Σχολείο;

Το Σχολείο δεν είναι συνέδριο, δεν είναι συμπόσιο, σεμινάριο ή ημερίδα.

  • Δεν έχει παρουσιάσεις ερευνητικών εργασιών 
  • Δεν έχει δορυφορικά συμπόσια 
  • Δεν έχει εκδήλωση έναρξης με προσφωνήσεις 
  • Δεν έχει κοινωνικό πρόγραμμα

Τι είναι το Σχολείο;

Μια συνάντηση ανθρώπων που αγαπούν τη γνώση, που αποφασίζουν να αφήσουν τις οικογένειές τους για 4 ημέρες, να κλείσουν τα ιατρεία τους, και το κυριότερο, να κλειστούν σε έναν χώρο από το πρωί έως το βράδυ για να ακούσουν, να σκεφθούν, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, να προβληματιστούν για τα λάθη τους, να αξιολογηθούν και να αξιολογήσουν, να εκτεθούν στους συναδέλφους τους. Μια εκπαιδευτική διαδικασία που βασίζεται στην ιατρική σκέψη πολύ περισσότερο από την ξερή παράθεση γνώσης. Γνωρίζοντας, έτσι, ότι από την επόμενη μέρα κάτι θα έχουν κερδίσει, κάτι θα εφαρμόσουν, από αυτά που μοιράστηκαν στο Σχολείο, στην ιατρική τους πράξη και θα θελήσουν να ξαναέρθουν τον επόμενο χρόνο!

Οι δάσκαλοι από την άλλη μεριά, γνωρίζουν ότι ο ρόλος τους δεν είναι ο κλασικός. Θέλει πολύ προετοιμασία, λίγες διαφάνειες αλλά μεστές, πολλά ερωτήματα για τους εκπαιδευόμενους, και κυρίως ανοιχτό μυαλό ώστε ακόμη και να αναθεωρήσουν οι ίδιοι τις απόψεις τους μέσα από τον γόνιμο διάλογο. Για όλα αυτά κάθε εκπαιδευτής θέλει πολλές ώρες προετοιμασίας, γιατί έχει πλέον μάθει ότι οι «μαθητές» δεν χαρίζονται, αξιολογούν και έχουν βάλει τον πήχη πολύ ψηλά.

Το Σχολείο λοιπόν είναι δύσκολο να περιγραφεί. Γιατί είναι κάτι δυναμικό, γιατί κάθε χρόνο ωριμάζει και «δένει» με τις ανάγκες των συμμετεχόντων, γιατί συνδιαμορφώνεται από τους 150 που συμμετέχουν. ∆εν θα μπορούσε να έχει περισσότερους «εκπαιδευόμενους», επειδή κάποιοι δεν θα είχαν τον χρόνο να συμμετέχουν και να δώσουν το χρώμα τους σε αυτήν τη διαδικασία μάθησης.

Σε ποιους απευθύνεται;

Το Σχολείο απευθύνεται αποκλειστικά σε Ουρολόγους, που, παρά τον φόρτο της καθημερινότητας, έχουν δείξει, διαχρονικά, ότι αναζητούν τη νέα γνώση και γι’ αυτό το έχουν αγαπήσει. Απευθύνεται ιδιαίτερα στους νεότερους συναδέλφους που, σε δύσκολους καιρούς, όπως αυτοί που διανύουμε, έχουν ελάχιστες ευκαιρίες συνεχιζόμενης εκπαίδευσης. Περιορισμένος αριθμός θέσεων διατίθεται σε ειδικευόμενους. Η δομή του σχολείου μέσα από φροντιστήρια, διαδραστικά σεμινάρια, βήμα-βήμα συζήτηση χειρουργικών τεχνικών και των επιπλοκών τους, καθώς και μέσα από ομάδες εργασίας, γίνεται προσπάθεια ομοφωνίας σε διαγνωστικά και θεραπευτικά διλήμματα με γνώμονα την τεκμηριωμένη Ιατρική και την κλινική εμπειρία. ∆ίδεται, επίσης, η δυνατότητα ευρείας συζήτησης απόψεων και, το κυριότερο, άμεσης επικοινωνίας εκπαιδευτών/εκπαιδευομένων.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

URO Gold

Κάθε μήνα στα επιστημονικά περιοδικά δημοσιεύονται νεότερα επιστημονικά δεδομένα. Πολλά από τα άρθρα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή μας πράξη. Μέσα στον καθημερινό φόρτο του Ουρολόγου, αυτά τα άρθρα μπορεί να διαφύγουν της προσοχής του. Συντονιστές και ομιλητές επιλέγουν για εσάς τα πλέον χρήσιμα κλινικά άρθρα της τελευταίας χρονιάς και σας τα παρουσιάζουν. Φυσικά, εκτός της παρουσίασης, επισημαίνονται οι αλλαγές που φέρνουν στην καθημερινή πράξη. Μετά από κάθε παρουσίαση άρθρου ακολουθεί συζήτηση για τον τρόπο που η νέα γνώση θα ενσωματωθεί την επόμενη, κιόλας, ημέρα στο κλινικό έργο. Μια μετάφραση, επομένως, της έρευνας στην κλινική πράξη, όπως λέει και το μότο του ΙΜΟΠ. Κάθε πρωί, λοιπόν, παρουσιάζεται μια διαφορετική θεματική ενότητα ώστε η ημέρα να ξεκινά με νέα γνώση!

URO Skills

Οι απλοί καθημερινοί Ουρολογικοί χειρισμοί συνήθως δεν θίγονται σε επιστημονικά συνέδρια. Κι όμως είναι θέματα που οι Ουρολόγοι καθημερινά συζητούν μεταξύ τους, γιατί συχνά φαίνονται απλοί αλλά δεν είναι. 
Το Σχολείο πάντα εστιάζει στα απλά και καθημερινά. Έτσι συζητούμε δυσκολίες σε χειρισμούς που μπορεί να τους συναντήσαμε τον πρώτο χρόνο της ειδικότητας, αλλά κάποιες φορές μας ταλαιπωρούν και θα μας ταλαιπωρούν ως το τέλος της επαγγελματικής μας δράσης.

Διαδραστικά Σεμινάρια

Τα σεμινάρια πραγματεύονται, με ολοκληρωμένο τρόπο, διάφορα θέματα που αφορούν στον Ουρολόγο. O μισός χρόνος ανήκει στο ακροατήριο για ερωτήσεις και σχόλια. Έτσι μεταλαμπαδεύουν όχι μόνο γνώση αλλά και κλινικές δεξιότητες. Η διαδραστική παρουσίαση αποτελεί μια «τελική πρόβα» πριν από την εφαρμογή της νέας γνώσης την επόμενη ημέρα στην κλινική πράξη.

URO Secrets

Η ιατρική κάνει άλματα. Έχει εκτιμηθεί ότι πάνω από το 50% των γνώσεων που διδάσκονται στους φοιτητές θα έχουν ξεπεραστεί έως ότου πάρουν το πτυχίο. Μπροστά στις εξελίξεις, δοξασίες δεκαετιών καταρρίπτονται, κεφάλαια ολόκληρα σε συγγράμματα ξαναγράφονται. Από την άλλη μεριά, η κλινική εμπειρία καταγράφει συνεχώς νέους «έξυπνους» τρόπους κλινικών χειρισμών που δυστυχώς δεν θα γραφτούν ποτέ σε βιβλία. Τα Ουρολογικά μυστικά έχουν λοιπόν διπλό σκοπό: να μας συστήσουν εντελώς νέα κεφάλαια της ιατρικής που αρχίζουν πλέον να έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή μας πράξη, και να μας μάθουν τα «άγραφα» μυστικά της εμπειρίας.

Εικονικοί Ασθενείς

Οι εικονικοί ασθενείς είναι μια ιδιαίτερα αγαπητή ενότητα στους συμμετέχοντες. Όλο και συχνότερα η ιατρική πράξη αντιμετωπίζει διλήμματα, και ο ασθενής ζητά δεύτερη γνώμη. Το πρόβλημα βρίσκεται στις αντικρουόμενες απόψεις των ιατρών. Υπάρχει μία μόνο θεραπευτική επιλογή; Και τι ρόλο παίζει το προφίλ του συγκεκριμένου ασθενή στην εφαρμογή ή όχι των κατευθυντήριων οδηγιών;

URO Olympics

Τρεις καταξιωμένοι συνάδελφοι ετοιμάζουν από 10 ερωτήσεις και οι εκπαιδευόμενοι θα πρέπει να απαντήσουν ηλεκτρονικά. Στο τέλος θα δοθούν τεκμηριωμένα οι σωστές απαντήσεις. Οι τρείς πρώτοι θα είναι προσκεκλημένοι του ΙΜΟΠ στο Andrology update 2020.